Wat maakt mensen echt productief?

Wat maakt mensen nu echt productief?

einstein follow the crowd

In de masterclasses of workshops wordt mij vaak gevraagd hoe ik het voor elkaar krijg om zoveel verschillende dingen te doen.

Behalve dat ik op twee blogs schrijf, regelmatig presentaties en spreekbeurten geef, drie bedrijven leidt, vier keer per week sport, netwerkbijeenkomsten bezoek, boeken lees, boeken schrijf, kook voor vrienden, zes tot zeven uur per nacht slaap en ook nog tijd heb om met mijn kinderen en vriendin af te spreken.

Ook ik heb 24 uur per dag ter beschikking waarin ik specifieke keuzes moet maken. Keuzes die er voor zorgen dat ik het meeste uit de dag haal en ook nog ontspannen en energiek blijf.

De volgende tips kunnen er voor zorgen dat je het meeste haalt uit de tijd die je beschikbaar is per dag.

 

  1. 1.      Prioriteiten stellen

Maak keuzes in de dingen die je doet. Zoals met al je inspanningen kan je heel breed of heel diep gaan. Zorg ervoor dat de tijd die je besteedt leuk en productief is. Ik heb er voor gekozen om het leven van een consultant te hebben omdat ik het leuk vind om met verschillende bedrijfsculturen in aanraking te komen en graag met mensen werk. Dat zorgt er ook voor dat je regelmatig op reis bent en ’s avonds bezig bent.

Je moet er dan voor zorgen dat die tijd die je over hebt met je familie intens en positief is. Iemand die veel waarde aan sport of kroeglopen hecht, heeft andere prioriteiten.

Mijn keuzes zijn gebaseerd op de “manier van leven” die ik wil.

 

  1. 2.      Efficiency

Je doet niet alles altijd goed. De dingen die je heel goed doet geven je een groter plezier en kosten minder tijd. Ga niet iets doen waar je veel tijd in moet investeren voor dat je het kunt. Ontwerp je leven zo dat je kunt voldoen aan wat je wilt, en herken wanneer je nee moet zeggen tegen kansen die buiten je competenties liggen.

  1. 3.      Integreer je activiteiten

Sommigen van ons worden helemaal gek met te bedenken hoe ze evenredig hun tijd kunnen verdelen tussen familie, vrienden, werk ontspanning etc. Je moet stoppen een balans tussen deze bezigheden te vinden. Probeer ze in combinatie met elkaar te doen. Ga uit met mensen die je zakelijk ook kunnen helpen. Zoek naar mensen die gelijke interesses hebben en ontwikkel daar je activiteiten mee. Als je voelt dat er teveel aan je getrokken wordt en je gestrest bent, dan is het tijd voor verandering.

  1. 4.      Verwijder tijd verspillers

Social media, TV, kranten, tijdschriften, (sommige) familie en vrienden zijn maar een paar voorbeelden van tijdverspillers. Net zoals geleuter rond het koffieapparaat, uitgebreid de voetbal uitslagen bespreken etc.

Budgeteer je tijd voor alleen de noodzakelijke activiteiten. Maak de keuze om activiteiten die niet bijdragen aan je doelstelling uit te bannen. Sommigen van ons zitten uren op Facebook of verliezen tijd met andere internet activiteiten die nergens toe dienen. Dit kan een tijdsverspilling zijn die je productiviteit enorm naar beneden haalt.

Ook televisie is zo een enorme tijdverspilling, zeker als we naar het niveau hier in Nederland kijken.

  1. 5.      Leer snel

 

Leer snel van je fouten en tijd verspillende activiteiten. Probeer je focus op productiviteit en efficiency te leggen. Praat alleen indien nodig en bemoei je alleen met anderen als het je doel dient.

  1. 6.      Relax

 

Probeer niet altijd het uiterste van jezelf te vergen. Soms moet je de dingen even loslaten. Neem tijd om te mediteren, zodat je vanzelf al beter de zaken kunt scheiden.

Je kunt niet altijd alle dingen even goed en snel doen, dus frustreer jezelf niet als je niet al je dagelijkse doelstellingen hebt gehaald. De wereld zal niet vergaan omdat je een paar dingen niet hebt gedaan.

Vier je vooruitgang en blijf kritisch naar jezelf op weg naar een leuk en productief leven. Daarom maken we lijstjes en strepen gedane zaken door. Iedere streepje op de lijst is een kleine overwinning die resulteert in grootte zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*