Sta je op de handrem of ben je gedreven om het beste uit jezelf te halen?

Fotobericht

Het is vrij duidelijk dat verscheidene mensen hun werk in een ander tempo doen. Waar sommigen van een uitdagende, snel veranderende omgeving houden, hebben anderen hun handrem aangetrokken. Ze doen alleen maar wat hen opgedragen wordt of soms nog minder en hebben geen interesse om zichzelf te pushen.

Je kunt onmiddellijk denken dat degene die op de handrem staan snel opgemerkt en er op afgerekend worden, maar dat gebeurt niet altijd. Degenen die in een klein of middelgroot bedrijf werken hebben gelijk als ze veronderstellen dat de handrem mentaliteit zou opvallen en waar makkelijk door beoordelingsgesprekken en disciplinaire procedures mee afgerekend kan worden. Dat is natuurlijk alleen maar zo als het bedrijf zelf geen handrem cultuur heeft.

In grote bedrijven en organisaties is dat echter niet zo simpel. Hier vind je mensen in management posities die uitstekende salarissen en bonussen verdienen die gewoon niet uitgedaagd willen worden. Ze zijn blij om hun tijd uit te zitten en zo min mogelijk uitdagingen aan te gaan. Dit omdat nieuwe uitdagingen risico’s met zich meebrengen of er voor zorgen dat ze net een beetje harder moeten gaan werken dan wat leuk is, of zelfs dat er zo naar boven komt dat ze niet bekwaam zijn om hun werk op hoog niveau te doen.

Sommige grote organisaties staan medewerkers toe zich te verbergen en hun prestaties af te romen op een langzame manier. Zij hebben vaak managers boven zich die op de een of andere manier hun ondergeschikten niet onder druk willen zetten of dat ze zodanig in de maling worden genomen dat ze denken dat hun “handrem” managers de beste prestaties leveren gegeven de omstandigheden.

De ”handrem” zetten op je werk tempo is één van de niet uitgesproken gedragingen waar iedereen het over heeft en waar mensen maar moeilijk formeel op aangesproken worden.

Het is ook lastig dit te meten of te testen in een assessment – tenzij je de persoon in een virtuele werkomgeving plaatst, zoals met het Fenestra assessment gebeurt – en zelfs dan heb je nog geen 100% zekerheid dat dat dan ook hun werktempo is als ze eenmaal in dienst bij je zijn.

Het probleem met de “handrem” mentaliteit is dat als het eenmaal door leidinggevenden en top management wordt toegepast, het ook de rest van de onderneming leidt naar de “handrem” mentaliteit. De leidinggevenden schept zo een gedemotiveerde en uiteindelijk losgeslagen bende medewerkers.

Medewerkers die zich continu willen verbeteren willen bij de beste organisaties werken. Zij hebben leiders nodig die hun in staat stellen hun ware potentieel te optimaliseren. Dit gebeurd door positieve betrokkenheid gebaseerd op een gewenste toekomst en continue oefening en herhaling. Of in ieder geval een omgeving die hen toestaat te streven naar het beste dat ze op ieder gewenst moment kunnen zijn.

Het moet wel gezegd worden dat deze “handrem” leidinggevenden in grote organisaties gedurende hun gehele carrière verborgen kunnen blijven, zo vernietigen ze het potentieel van hun afdeling die gedurende hun dienstverband wat bijzonders willen neerzetten, tegelijkertijd zuigen ze het “innovatieve” bloed uit de aderen van hun medewerkers. Op de werkplek zijn zulke leidinggevenden erg goed in het manipuleren van hun omgeving. Ze omringen zich graag door gelijkgestemden die ook graag geen stap harder willen gaan en aardig goed zijn in het verkopen van hun zgn. werkdruk als overbelast en de indruk geven dat ze geen tijd hebben om meer te doen, in plaats van te zeggen dat ze er geen zin in hebben.

Als je ooit voor iemand hebt gewerkt die de “handrem” erop had, dan weet je hoe demotiverend en frustrerend die ervaring is. Deze leidinggevenden zullen misschien pretenderen dat ze naar je verhaal luisteren, zullen ze altijd argumenten vinden waarom je idee niet geïmplementeerd kan worden, vaak geven ze daar hun meerderen de schuld van, in de trant van “Ik vind het een goed idee maar die en die wil niet dat we nieuwe initiatieven implementeren op dit moment”. Zoals vaak kan niet geverifieerd worden of dit echt zo is.

Leiderschap is geen “rocket science” zoals velen je doen geloven. Het gaat om het optimaliseren van duurzame groei van organisaties en dat gebeurd weer door het optimaliseren van bestaand en latent potentieel in iedere medewerker. Ook laten ze individuen in goede teams samenwerken, in een transparante cultuur dat werk en innovatie een plezierig uitgangspunt maakt in plaats van een inspannende uitzondering.

Auteur:

Carlo R. de Bruin

Titan Strategy Consulting – De productiviteits verhoger!

Wilt u ook uw verkopen in een jaar verdubbelen neem dan contact op via de website

www.titanstrategyconsulting.com en schrijf u in voor een gratis business scan of neem contact op met Carlo de Bruin op carlo@titanstrategyconsulting.com (0646628301)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*