Hoe optimaliseer je iemands productiviteit?

Titan Strategy Consulting introduceert de PIPP (Performance Improvement Per Person) formule!conquer mountain edmund hillary

Bij vele bedrijven waar ik bezig was bij een project of een verander – traject, is er vaak slechts één vraag die continu weer gesteld wordt.

Hoe krijgen wij de productiviteit van onze medewerkers omhoog, en wel op zo een manier dat ze het nog steeds leuk vinden?

Op één van de dingen waar wij ons als TSC richten is op  die mensen die het wel leuk vindt om een hogere productiviteit dan de anderen te hebben.

Deze mensen horen dan vaak tot de eerste dynamiek van de 16% maar hoe zit het nu met de anderen?

Je hebt natuurlijk wel met de overige 84% te maken? Hoe krijg je die nu aan de gang?

Om hier een antwoord op te kunnen geven na jaren ervaring, moet ik wat dieper ingaan op de motivatie van de medewerkers.

Iedereen heeft een eigen “werkstijl” een eigen strategie voor werk. Sommige mensen zijn niet gelukkig tenzij dat ze zelfstandig zijn. Die worden ZZP’ers of ijsjesverkopers op het strand. Deze mensen hebben grote problemen om met andere mensen samen te werken, en kunnen vaak niet onder een baas werken. Zij moeten hun eigen “ding”  doen. Anderen functioneren het beste als onderdeel van een groep. Dit is een coöperatieve strategie. Ze willen verantwoordelijkheid delen voor iedere taak die ze nemen. Ze zijn de baas, maar niet alleen.

Indien je het meeste uit je medewerkers, je kinderen, of wie dan ook in jouw omgeving wilt halen kijk dan naar mijn andere publicaties over dit onderwerp.

Soms heb je een briljante medewerker, maar hij is ook een echte klootzak. Hij wil de dingen altijd op zijn manier doen. Misschien is hij het soort dat zijn eigen bedrijf moet beginnen en dat zal hij vroeger of later ook wel doen als hij geen echte toekomstkansen meer bij je ziet.

Als je zo een medewerker hebt dan zou je zijn/haar talenten moeten maximeren en zoveel mogelijk autonomie geven. Als je hem of haar onderdeel van thema maakt dan maakt die iedereen gek. Maar als je hem zo veel mogelijk onafhankelijkheid geeft, kan hij van enorme waarde blijken. Dit is waar het nieuwe ondernemen over gaat.

Iedereen heeft wel eens van het Peter Principle gehoord, het idee dat iedereen gepromoveerd wordt tot het niveau van hun eigen incompetentie. Een reden waarom dit gebeurd is dat werkgevers ongevoelig zijn naar hun eigen medewerker strategieën. Er zijn nu eenmaal mensen die het best werken in een coöperatieve omgeving.

Het gaat hen om feedback en interactie tussen de personen. Zou je hen belonen om ze hoofd van een nieuwe autonoom project te maken?

Niet als je gebruik van hun beste talenten wilt maken.

Dit houdt overigens niet in dat iemand altijd opzijn of haar eigen niveau moet blijven opereren. Maar het houdt wel in dat je gebruik moet maken van iemands beste eigenschappen, niet zijn slechtste!

Wat voor mensen heb je dan nodig om je PIPP omhoog te brengen?

Allereerst wordt gekeken naar de bedrijfsdoelstellingen en strategie voor de komende drie jaar. Op ieder echelon heb je je 16procenters, maar waar moeten ze dan nog meer aan voldoen?

Fijne dag

Carlo R. de Bruin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*