In 8 stappen naar een lui, maar productief en succesvol leven

drinks on the pool

Sommige succesvolle en productieve mensen zijn lui.

Seth Godin die dagelijks een blog schrijft en meer dan 400 boeken heeft gepubliceerd is lui. Tenminste dat zei hij zelf een jaar geleden op een seminar.

Er is een les uit te halen. Je kunt namelijk erg productief, succesvol en toch lui zijn. De truc is om je tijd optimaal in te delen. Werk slimmer, niet harder.

Een paar jaar geleden ben ik mij gaan verdiepen in productiviteit – hoe het werkt en vooral hoe het voor mij werkt. Hoe kan ik mijn eigen productiviteitssysteem kan verbeteren?

Inmiddels weet ik hoe ik productief kan zijn. Hoe ik controle heb over mijn werk, prioriteiten kan stellen en hoe ik voldoende balans heb in mijn leven. Productiviteit bereik je door 8 stappen te doorlopen.

  1. Doe precies het tegenovergestelde van wat je verstand je ingeeft.

Het is nu eenmaal zo dat het stemmetje in je hoofd je verteld wat je doen moet. Het zorgt voor uitstelgedrag, het zorgt ervoor dat we geen risico’s durven nemen en geen moed meer hebben om iets nieuws te ondernemen. Door precies het tegenovergestelde te doen van wat je hersenen je vertellen word je productief en succesvol.

  1. Delegeer en besteed uit

Het maakt niet uit hoeveel ervaring of kennis je in de jaren hebt opgedaan, je moet gewoon niet alles willen doen. Er zijn veel dingen die je moet delegeren naar leden van je team of uitbesteden aan iemand die veel beter bekwaam is op een bepaald gebied.

  1. Doe minder (maar maakt de juiste keuzes)

Ga zeker één derde minder werken. Kijk wat je schrappen kunt. Zal je dit echt missen?

Heeft het effect op je performance, je organisatie of de klanttevredenheid?

  1. Zeg vaker “Nee” (stop met vrijwilligerswerk)

Sommige mensen kunnen gewoon geen nee zeggen en storten zich in ieder aangeboden avontuur of project. Zorg dat dit jou niet overkomt. Het vreemde of oncomfortabele gevoel wat veel mensen hebben als ze nee zeggen wordt gecompenseerd door de vele uren die je per week overhoudt.

  1. Netwerken

Hoe meer mensen je kent hoe vaker je iemand tegen het lijf loopt die iets voor je kan betekenen en werk uit handen kan nemen. Als je gewoon op een consistente manier kwaliteit leads aan je netwerk toevoegt wordt de kans dat er iemand is die je kan helpen steeds groter.

  1. Luister en kijk goed, leer meer

De volgende keer dat je in een vergadering zit, houd je je mond! Besteed meer tijd aan het luisteren naar anderen, vraag hen om feedback, kijk wat er gebeurd. In de meeste vergaderingen is het een strijd om wie de meeste aandacht krijgt. Ze praten door elkaar heen, ze vechten om de aandacht. Het is een verlies situatie voor iedereen. Hoe meer je luistert, hoe vaker het zal gebeuren dat iemand die aan het woord is je om jouw mening vraagt. Op dat moment is alle aandacht op jou gericht. Jouw feedback zal dan beter gewaardeerd en aandachtiger opgenomen worden door de aanwezigen. Het zal er ook voor zorgen dat de vergaderingen effectiever worden.

  1. Laat anderen voor je lezen

Lees alleen de stukken die anderen voor je gelezen en samengevat hebben. Lees geen kranten en kijk geen TV. Als je het nieuws wilt horen zet dan je radio op de juiste zender als je onderweg bent van A naar B. Of bekijk het nieuws online wanneer jij er even tijd voor hebt.

  1. Werk niet iedere avond en in het weekeinde

Dwing jezelf je werk klaar te hebben om 18.00 uur. Je bent dan beter gefocused en productief gedurende de dag. Ga tijdens je werkuren niet naar Facebook, LinkedIn of digitale kranten. Check je e-mail maximaal twee keer per dag. Beantwoord je telefoon en voicemail op de terugweg naar huis na werktijd.

De voordelen van de 8 stappen zijn niet alleen grotere efficiency en productiviteit, maar het heeft ook een positieve uitstraling naar je omgeving, familie, vrienden en jezelf voor wie je nu meer tijd hebt.

Meer weten of productiviteit verbetering bel: 0646628301 Carlo de Bruin of

Mail naar carlo@titanstrategyconsulting.com

Voor een optimaal productief verkoopteam en een productieve organisatie krijgt u het eerste consult gratis.

Bedrijven die onze methode gebruiken halen gemiddeld 30% meer omzet na één jaar met minder kosten.